EMPATİ KURALIM

Mustafa Cemal TOMAR

EMPATİ KURALIM

Başkasının yerine kendini koyarak düşünmek. Böyle yapınca daha rahat karar verilir. Ben onun yerinde olsaydım ne yapardım, ya da o benim yerimde olsa nasıl davranır sorularını kendimize sormalıyız. Böyle bir düşünce içinde olunca daha sağlıklı kararlar verilir. Sağlıklı karar vermek toplumun sağlığı açısından önemlidir.

Sınıf içinde ve sınıf dışında çok farklı tiplerle karşılaşmak mümkündür. Güçlü olan öğrenciler, güçsüzleri ezmemeli. Zaman zaman bize bu konu ile ilgili şikayetler geliyor. Fiziksel açıdan güçlü olan öğrenciler güçsüz olanlarını ezmeye çalışıyor. Rehber öğretmene geçenlerde buna benzer bir şikâyet geldi. Çocuğa, rehber öğretmen haklı olarak "sen güçlü kendini hissettin, zayıf çocuğa vurdun. Şimdi ben de senden güçlüyum, sana vurayım mı" diye sorunca çocuk terettüt etmeden " hayır" dedi. Hayır demesini biliyorsun da, çocuğa o zaman niye vuruyorsun? Sorusunu sordu. Çocuk sustu. Biraz düşündü. "Bir daha yapmayacağım oğretmenim" dedi.

Biz her insana değer vereceğiz. Güçsüz olanlara daha çok değer vereceğiz. Güçsüz olanın hakkını savunmak iyi insan olmanın özelliklerindendir. Bunu unutmayalım. Bütün canlıları sevelim. " Yaratılanı sevelim, yaratandan ötürü". Bizi Rabbimiz insan değil de başka bir canlı olarak da yaratabilirdi. Diğer canlılarla da empati kurmak, o canlılara karşı olan sevgi ve merhametimiz artar.

Sokakta, okulda, parkta, oyun alanında, sınıfta, evde ve her yerde kendimizi başkasının yerine koyarak düşünmeljyiz.

Bir karınca olup yerde sürünseydim, bir arı olup bal özü toplamak için binlerce çiçek dolaşsaydım, bir kartal olup semada saatlerce uçabilen bir kartal olsaydım, bir ağaç olup köklerim yerin derinliklerine beni bağlayıp senelerce aynı yerde ömür sürseydim, bir balık olup avcılara yem olsaydım, insanların avcılarının avladığı av olsaydım...halim nice olurdu demeli, bu düşünce maratonundan ders çıkarmalıyiz, değil mi?

Bir Filistinli çocuk olup ekmek bulamaz, aç ve açıkta gezen sahipsiz biri olsaydım, elektriksiz, susuz gaz lambasının altında ders yapan bir Afrikalı çocuğu olsaydım, savaşta evini, arabasını, malını ve servetinini kaybeden ve açıkta kalan bir ailenin çocuğu olsaydım, hayat boyu bedensel ya da zihinsel engelle yaşamak durumunda olan bir insan olsaydım diyerek empati kurmalıyız.

Burada acı olayları hatırlatıp birilerini üzmek amacında değilim. Her gün sayısı gerçek manada belli olmayacak derecede olumsuz olaylar yaşanıyor. Ders almamız ve duyarlı olmamız açısından " ben de onların yerinde olsaydım" cümlesini kurmanın yani empati yapmanın önemini vurgulamak istiyorum.

İş veren adamlar gerektiği kadar empati kuramadımlarından çalıştırdıkları işçilerin halinden anlamamaktadırlar. İşçilerinin sırtlarından alabildiğince kazanmaya çalışıyorlar. Ben işçi olsam ve yaptığım işe karşılık bana verilen ücrete razı gelir miydim? sorusunu kendilerine sorsalardı bu derece gelir adaletsizliği olmazdı.

Sevgili Çocuklar ve Kıymetli Gençler! Demek istediklerimi anladınız değil mi? Hani bizde vicdan kelimesini çok kullanırız. Ben de ilk olarak ilkokula giderken rahmetli büyük annemden duymuştum vicdan kelimesini. "Vicdanı sızlama" diye bir tabir vardır. Haksızlıklara karşı vicdanı sızlayanlar ve tepkisini ortaya koyanlar var ya! işte onlar yiğit insanlardır. Empati kuran insanlardır. İnsanlık duyguları bozulmamış cevherlerdir. Sizler zaten her biriniz eşsiz birer cevhersiniz. İyi insanları örnek alalım. İyi insan olalım. Neticede kazanacak olan empati kurup en az kendini düşündüğü kadar başkalarını da düşünenlerdir. Konumu daha güzel açıklayacak bir sözle bitiriyor ve başka bir konuya geçiyorum.

Numân İbni Beşir radıyallahu anhümâ’ dan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.”

Bu Hadis-i Şerif günümüzde tam olarak uygulansaydı sorunların yüzde doksanı hallolurdu. Sizin gelecekte böyle duyarlı bir dünya kurmanızı bekliyoruz. Hadi hep beraber...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.