Karayolları Trafik Yönetmeliği’ndeki değişikliğin ardından mevcut sürücü kursları ve ehliyetlerde değişikliğe gidiliyor.
1 Ocak 2016’da başlayacak olan uygulama ile ehliyet gruplarının 17’ye çıkarılması, biyometrik fotoğraf, tek hekimden alınan 'sürücü olur' sağlık raporu, parmak izi, Trafik Adabı dersi ve sürücü kurslarında taban fiyat uygulaması gibi birçok yeniliği kapsayan yeni dönem için kayıtlar bugünden itibaren başladı.
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Van Sürücü Kursları Dernek Başkanı Ümit Tacir, yeni dönemle birlikte daha bilinçli sürücülerin yetiştirileceğine işaret etti.
Kayıtlar bugünden itibaren yeni sisteme göre alınıyor
Yeni yönetmelikle birlikte birçok değişikliğin getirildiğini ifade eden Ümit Tacir, “Ehliyet gruplarının 17’ye çıkarılması, biyometrik fotoğraf, tek hekimden alınan 'sürücü olur' sağlık raporu, parmak izi ve Trafik Adabı dersi gibi birçok yeniliğin yanı sıra direksiyon sınav süresi de yarım saatten 35 dakikaya çıkarıldı. İlk 5 dakikada kursiyerlere aracı tanıma ile ilgili 14 sorudan oluşan bir araç tanıma formu soruluyor. Bunlardan en az 5 tanesini bilmeyen kursiyer direksiyona geçemiyor. Geride kalan yarım saatte ise geri geri park etme, iki duba arasına girme, rampada durma kalkma gibi kurallara dikkat ediliyor. Yeni dönem için kayıtlar ise bugünden itibaren başladı.” dedi.
Taban fiyatı kimler nasıl belirleyecek?
Yeni yönetmelikte en fazla göze çarpan değişikliklerden birinin de bölgelere göre taban fiyat uygulaması olduğunu ifade eden Tacir, “Bu, sürücü kurslarının yıllardır beklediği bir uygulamadır. 5 Aralık 2015 tarihinden itibaren bu karar yayınlandı. Bununla beraber bölge olarak sürücü kursları fiyatlarını belirleyebilecek. Önce il bazında 7 kişilik bir komisyon oluşturulacak. İl valisi başkanlığından Milli Eğitim Müdürlükleri, Trafik Şube Müdürlükleri, STK temsilcisi ve ilin ticaret odasının görevlendireceği bir kişi olmak üzere 7 kişilik bir komisyon oluşturulacak. Bu komisyon ilin taban fiyatını belirledikten sonra bölge federasyonlarına sunulacak ve bölge federasyonları ortak bir fiyat belirleyecek. Bu fiyat bölgede uygulanacak.” diye belirtti.
Yeni başvurularda hangi belgeler isteniyor?
Başvuru yapacak olan sürücü adaylarından daha önce istenen belgelerin yanı sıra biyometrik fotoğraf, 'sürücü olur' sağlık raporu ve 15 TL hizmet bedeli istendiğini anlatan Tacir, sözlerini şöyle devam etti: “Birkaç ufak değişikliğin dışında belge anlamında ciddi bir değişikliğe gidilmedi. Ancak ehliyet gruplarına tecrübe şartı getirildi. Örneğim adaylar daha önce E ya D sınıfı ehliyetler için direk başvuru yapabilirken şimdi tecrübe şartı aranıyor. En az 2 yıllık B sınıfı ehliyeti sahibi olduktan ve bizler diğer sınıflara kayıtlarını alabiliyoruz. Ehliyet sınıfları 17’ye çıkarıldı. Bugün dâhil yapılan kayıtlarda sürücülerimiz ister manuel ister otomatik vites araçla sınava girebilecek. Kursiyer bunu müracaatta belirleyecek. Tüm bunların yanı sıra Trafik Adabı dersi de yeni yönetmelikle birlikte getirildi."
Yeni dönemde bunları yaparsanız ehliyetinizden olursunuz
Ocak 2016 itibarıyla stajyer sürücü belgesi vermeye başlayacaklarını belirten Tacir, alt yapı olarak da yeni döneme hazır olduklarını ifade ederek, “Kursiyerlerimizin bugünden itibaren yapacakları başvuruları yeni yönetmeliğe göre alınacak. Sınavları geçtikleri takdirde kendilerine geçici bir belge verilecek. 2 yıl içerisinde belirlenen ceza puanını doldurmaması halinde normal sürücü belgesi alabilecek. 75 ceza puanını doldurması halinde geçici belgeye el konulacak ve kursiyer tekrar bir sürücü kursuna başvurarak tekrar sınavlara girecek. 3 defa ışık ihlali, 3 defa radar ihlali, 1 defa alkollü araç kullanma gibi ceza puanının belli kriterleri var. Yeni yönetmeliğin hepimiz için daha hayırlı olacağını düşünüyorum. Çünkü daha bilinçli sürücüler yetişmiş olacak. Kursiyerlerimiz daha tedbirli olacaklardır.” diye konuştu.
Sertifika alan sürücü adayları bu detaya dikkat!
Öte yandan daha önce sürücü kurslarına müracaat edip sertifika alan sürücü adaylarının stajyer ehliyet uygulamalarına kalmaları için en geç 31.12 2015 tarihine kadar trafik tescil bürolarına müracaat ederek ehliyetlerini almaları gerektiğini vurguladı.
Ümit Tacir, “Aksi takdirde daha önce sertifika alan kursiyerlerimiz de yeni uygulamadan etkilenecek ve tekrar sınava girerek stajyerlik belgesi almak zorunda kalacaklardır.” dedi. (Murat Dalgın-İLKHA)