DOMUZ ETİ NEDEN HARAMDIR?

Mustafa Cemal TOMAR

DOMUZ ETİ NEDEN HARAMDIR?

Türkiye'de bir olay olduğu zaman o olayla ilgili tartışmalar başlar. Konu enine boyuna konuşulur, sebep- sonuç ilişkisi kurulur, eksiklikler fazlalıklar anlatılır. Herkes işin uzmanı imiş gibi ilgilileri yargılar, suçlar. Bu manada yol gösteren de çok olur. Bizim toplumumuz her konuda kendini uzman zanneder. Böyle zannedenler esasen hiç bir konunun uzmanı değillerdir.

Domuz etinin haramlılığı meselesi gündemdeki şu haberle başladı:

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde bulunan "Köfteci Yusuf" isimli firmanın köfte ve dana eti döner ürünlerinde domuz eti tespit edildiği belirtildi.

Gündeme düşen bu konu bizi de araştirmaya sevk ettirdi. Bazı bilgileri burada paylaşmak isterim.

Ülkemizde son zamanlarda domuz çiftlikleri çok artmış. Hal böyle olunca Türkiyede domuz etinin alımı, satımı yapılması serbest hale getirildi. Nasıl mı?

Türkiye’de domuz eti satmak serbest mi? Bilindiği gibi domuz, “Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kırmızı Et Ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği” ne göre kasaplık hayvanlar içerisinde yer almaktadır. Yani, domuz yetiştirmek, etini satmak şartlarına riayet ederek serbesttir.

Türkiye‘deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarinda et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere ‘kıyma’ seklinde satılıyor. Domuz etini Salam, sosis ve sucuk olarak da piyasaya sürmek en çok kullanılan yöntem.

Domuz eti hangi dinlerde haramdır?

Sümerlerden izler taşıyan dinlerde, Yahudilerde, Mısır’da, Araplarda ve Tevrat’la Kur’an gibi kutsal kitaplarda domuz etinin yenmesi yasaklanmıştır.

Kur'an'ı Kerim'de domuz etini yasaklayan ayetler şunlardır:

Bildiğimiz gibi İslamiyet’te domuz eti haram. En’am 145, Nahl 115 ve Bakara 173 ayetlerinde açıkça domuz eti haram kılınmış.

Bakara 173. Ayet-i Kerime'yi burada paylaşalım.

- Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur. Biliniz ki Allah bağışlayan ve esirgeyendir.

Burada "domuz eti" haram kılınması açıkça ortaya konmuştur.

Cenab-ı Hâk, bir şeyi haram kılmasının sebepleri vardır. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde domuz etinin zararları şu şekilde özetlenebilir:

Domuz etinin yağ oranı oldukça fazladır ve tüketen kişinin direkt kanına karışır. Sık sık tüketildiğinde de sağlığa zarar verir. Sağlığa zarar veren ve insan hayatını riske atan yiyeceklerin tüketilmesi haramdır.

Sutoksin adı verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Lenfler iltihaplandığında boğaz çevresinde domuzu andıran bir şekil oluşmaktadır. Bu hastalık ise skrofuloz adıyla bilinir. İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır.

Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.

Çok fazla kükürt içeren domuz eti, vücuda fazla kükürt alınmasına neden olur. Fazla miktarda kükürt alındığında kas ve eklemlerin sağlığı korunamayacak hale gelir.

İnsan sağlığı için çok da faydaları bulunmayan domuz eti, İslamiyet ve çeşitli inançlarda yasak kılınmıştır.

Domuz eti yenmesi gerektiğini savunanların gerekçeleri nedir deseniz esasta bir gerekçeleri yok.

İslâmiyete kinleri olanlar, Avrupalılara özenenler domuz etinin yenmesini uygun bulurlar. Türkiye'de bazı solcu ateistler ise domuz eti yiyemedikleri halde yenmesine karşı çıkmazlar. Bir de güya tıp müdahalesiyle domuz etini faydalı hale getirmişler. Bu iddia asla doğru değildir. Domuzu var eden bilmez mi? Kullarına fayda ya da zarar getirecek yiyeceklerin türlerini. Şüphesiz ki bilir.

Dünyada onlarca ekonomisi zayıf olan ülkeler vardır. Günlük 2-3 dolarla geçinmek durumunda olan milyonlar vardır. Bu insanlara ucuzdur diye domuz eti yetirildiği bir vakıadır.

Domuzların üremesi çok hızlıdır.

1 domuz bir yılda üç veya dört defa doğum yapar. Bir batında 20'ye yakın yavru yapabildiği düşünülürse, ilk yavrularının da tekrar anneleriyle beraber doğum yaptığı hesaplanırsa, 1 domuz bir yılda 480 domuza ulaşmaktadır. Ülkemiz, domuz tehtidiyle karşı karşıyadır.

Günlük aktivitelerde çevre ısısı belirleyicidir. Genellikle yavrular 15'er dakika arayla doğarlar. Domuzlarda gebelik yaklaşık 115 gün sürmektedir.

Bir domuzdan elde edilen et miktarı, cins, boyut ve işleme yöntemleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Ancak ortalama olarak:

Pazarlanmaya hazır bir domuzun canlı ağırlığı genellikle 113 ila 136 kg (250 ila 300 pound) arasındadır.

İşlendikten sonra elde edilen et verimi (karkas ağırlığı olarak da bilinir) genellikle canlı ağırlığın %70 ila %75'i civarındadır; bu da tek bir domuzdan yaklaşık 175 ila 225 pound (79 ila 102 kg) et bekleyebileceğiniz anlamına gelir.

O kadar hızlı üreyen, et ve yağ bakımından oldukça donanımlı olan domuz eti ucuza mal oluyor. Fakir olup da dinlerince domuz eti yemenin meşru görüldüğü ülkelerde domuz eti tüketimi yaygındır.

Bizim dinimizde 1400 seneden beri domuz eti yemenin haram olduğu bilinmektedir. Haram kılınmasının sebeplerini de yukarda izah etmeye çalıştık. Geleneksel olarak da domuz etini asla tüketmeyen bir milletiz.

2006' dan önce domuz eti yemek isteyen yabancılara özel yerlerde özel reyonlarda ve de özel restorant ve otellerde domuz eti tüketimi özel yasa ile tüketime izin verildi.

2006 yılında dini ve milli duygularımızı her zaman ön plânda tutan sayın hükümetimiz TBMM'nde , Avrupa Normlarını esas alarak çıkardığı kanunla "domuz etini" kasaplık et kapsamına aldı. Artık domuz çiftlikleri kurmak, domuz üretimine hız vermek, domuz eti satmak, domuz eti yemek, tamamıyla serbest hale getirildi. Ak parti hükümeti döneminde ülkemizde domuz eti tüketimi rekorlar kitabına girecek kadar artış sağlandıği aşikardır. Yasalaştırdığınız domuz etini kullanan esnafları suçlamayınız, kendinizi suçlayınız

Hükümetimiz 2006 yılında bir reforma daha imza attı. Yerli tohumumuzu tamamıyla yasak hale getirdi. Yerli tohumun kullanılması, satışı yapılması yasaklandı. Yapanları tutup hapse atıyorlardı/ atıyorlar. Böylece yerli tohum tarih oldu.

Her yıl Terör İsrail'den ve diğer bazı ecnebi ülkelerden milyonlarca dolar para ödeyerek tohum ithal ediyoruz. Böylece dış güçler bizim tarım ve hayvancılığımızı kontrol altına almış oldular. Bu reformları da bize başarı olarak anlattılar. Bilmiyorum ama dünyanın başka bir ülkesi daha var mıdır ki yerli ve milli değerler üzerinde bina edilen bir parti yerli tohumunu yasaklı hale getirsin.

Canım sen de hep hükümeti eleştiriyorsun. Bu yapılanlarda bizim etkimiz katkımız yok mudur acaba?

Verdiğimiz oylarımızla iyilik ya da kötülük adına ne yapılırsa sorumlu olduğumuzu hatırlatmak isterim. Yazıyı yazdığım gün cuma günüdür. Hayırlı cumalar dilerim.

11.10.2024

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.