Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Valilik toplantı odasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek Sur'da devam eden operasyonlar ve ilçeden göç edenlere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Aksoy, Sur'da yüzde 98'lik alanın temizlendiğini, yüzde 2'lik kısımda ise operasyonların devam ettiğini söyledi.
Çocukların okula gidememesi, ailelerin sağlık hizmetlerinden yararlanamaması, Camii ve kiliselerin işgal edilmesi gibi nedenlerden dolayı temel hak ve özgürlüklerin kullanılamaz hale geldiğini belirten Aksoy, sivillerin zarar görmemesi için sokağa çıkma yasağını ilan ettiklerini söyledi.
Sur'da yüzde 98'lik alan temizlendi
Yasağın devam ettiği 6 mahallenin yüzde 98'lik kısmının temizlendiğini belirten Vali Aksoy, kalan yüzde 2 kısmında ise çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Şimdiye kadar 7 çukurun kapatıldığını dile getiren Vali Aksoy, 271 el yapımı patlayıcının etkisiz hale getirildiğini ve 254 barikatın kaldırıldığını kaydetti.
"İçeriden çıkmalarına izin verilmiyorsa, bunun sorumluları onlardır"
Sivil vatandaşların güvenli bölgeye gelmesini sağlamak amacıyla tedbir alındığını, anons yapıldığını ve koridor açıldığını belirten Vali Aksoy, bu kapsamda birçok kişinin ilçeden tahliye edildiğini söyledi.
Bugüne kadar çok sayıda sivilin içeriden çıktığına değinen Vali Aksoy, "Teröristlere de çağrı yaptık. Çıkanları güvenli bir şekilde adalete teslim ettik. İçeride var olduğu iddia edilen vatandaşların çıkmak istemesi halinde her türlü kolaylık sağlanacaktır. Ancak içeriden çıkmalarına izin verilmiyorsa, bunun sorumluları onlardır." dedi.
"Halkın kanunsuz yürüyüşlere katılmamalarını temenni ediyorum"
Diyarbakır'da toplantı ve gösteri yürüyüşlerine karşı toleranslı davrandıklarını ifade eden Vali Aksoy, "Yürüyüş için izin alınması gerekir. Yürüyüş yapılabilecek güzergâh da bellidir. Bu bakımdan halkın kanunsuz yürüyüşlere katılmamalarını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.
"4 bin 500 aile Sur'u terk etti"
Bugüne kadar Sur'dan 4 bin 500 ailenin Sur'u terk ederek çeşitli yakınlarının yanında ya da kirada kaldıklarını dile getiren Vali Aksoy, kendilerinin de 801 aileyi misafir ettiklerini belirterek, şuan dahi 104 aile ve 406 kişinin yaşadığını kaydetti.
Suriçi ve dışındaki ailelere verilmek üzere toplam 10 milyon 769 bin TL nakit yardım yapıldığını belirten Vali Aksoy, "Sur'daki vergi müellefi olan bin 160 esnafa da 3 milyon 322 bin TL'lik yardımın Başbakanlık acil destekten kaynaklara ulaştırılmıştır. Bunun dışında, Sur içerisinde sokağa çıkma yasağının devam ettiği bölgede, çatışmaların az yaşandığı bölgede yaşanan vatandaşlarımızı 200 bin koli gıda yardımı gerçekleşmiştir." şeklinde konuştu.
"3 bin Toplum Yararına Çalışma kadrosu açıldı"
Bölgede Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığınca 3 bin Toplum Yararına Çalışma kadrosu açıldığını belirten Vali Aksoy, "Bunun ilanları yapılıp taleple alınmıştır. 10 Mart itibariyle de 3 bin kişiyi de istihdam edeceğiz ve 3 ay daha sürecek." diye konuştu.
"Sur'da okuyan öğrenciler 32 derslikli okula taşındı"
Taşınmak zorunda kalan ailelerin sosyal durumları ile ilgili Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2 bin 728 aile ile 18 bin 539 kişinin evlerinde ziyaret edildiğini ifade eden Vali Aksoy, "Bu kapsamda sorun ve ihtiyaçlarının tespit edilip gerekli mercilerimiz tarafından karşılanmasını sağladık. Bu ziyaretleri 3 defa tekrarladık." dedi.
Sur'da yasağın olduğu 6 mahallede bulunan 3 ilkokul, 3 ortaokul ve lisede bulunan öğrencilerin Yenişehir ilçesinde tamamlanmış olan 32 derslikli okula taşındığını kaydeden Vali Aksoy, "Eğitim ihtiyacını böylelikle karşıladık. Bunun dışında tatilde telafi eğitim verdik." ifadelerini kullandı.
"2 bin 926 bebeğe aşı yapıldı"
Sağlık hizmetlerinin aksamaması için gerekli önlemleri aldıklarını söyleyen Vali Aksoy, hamilelerin kontrolü, çocuklarının aşısı için devreye girdiklerini belirtti. Bu kapsamda 2 bin 926 bebeğe aşı yapıldığını, 518 gebenin izlenmeye devam edildiğini açıkladı.
Vali Aksoy, "Evde sağlık hizmetleri ile beraber, 112'ye gelen çağrılar kapsamında 405 yetişkine ve 83 çocuğa gerekli müdahale yapıldı." dedi.
"Kentsel iyileştirme çalışmaları devam edecektir"
Sur'da tarihi mekanların büyük hasar gördüğüne dikkat çeken Vali Aksoy, "Kurşunlu Camii, Paşa Hamamı, Hacı Hamit Cami önemli zarar gören tarihi yapılarımızdandır. Sur'un yeniden dizayn edilmesi, özellikle kentsel iyileştirme çalışmaları doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordinesinde bir çalışma yürütülmektedir. Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçeleri UNESCO Kültür Mirasına girerek önemini bir kat daha arttırmıştır. 2012'de koruma amaçlı imar planı çıkmış ve bu kapsamda çalışmalar yürütülecektir." açıklamalarında bulundu. (M. Sıddık Bilge, Yunus Sırat- İLKHA)