Geçtiğimiz günlerde eğitim merkezlerinde sözleşmeli imam adayları arasında ''diyanet stajyer uygulaması başlatılmış'' sözleri yayılmaya başlamıştı. Yalan haber olduğunu sananları yanıltan gerçek ise Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinde kurulsal haberler kısmında ve Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sitesinde 4 ocak ve 5 ocak tarihinde yayımlanan haber ile netlik kazandı.
4 AY STAJYER İMAMLIK SÜRECİ BAŞLIYOR
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sözleşmeli imam-hatip olarak göreve başlatılan 4 bin 800 sözleşmeli imam-hatip için stajyer imamlık uygulaması başlatıldı.
4 AY STAJYERLİK İÇERİSİNDE İŞLENİLECEK KONULAR
1-Günümüz inanç problemleri
2-Kur’an-ı anlama ve yorumlama konusunda günümüz tefsir problemlerinin yanı sıra hadisleri kullanma
3-Rivayeti doğru anlama,yorumlama ve güncelleme hususlarına değinilecek.
BU 4 AYLIK STAJYERLİK SONRASI NE OLACAK
Kurs sonunda yapılacak olan yazılı ve sözlü sınava girecek olan imamlardan başarılı olanlar görev hayatına başlayacak.
4 AY STAJ YAPACAKLAR
Diyanet İşleri Başkanlığı, tarihinde ilk kez gerçekleştireceği bir uygulamayı da hayata geçirdi. Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu 4 bin 800 sözleşmeli imam alım sınavlarının tamamlanmasıyla beraber, başarılı olan söz konusu imam-hatipler hemen imamlık görevine geçemeyecek. Stajyer imamlar, çeşitli illerde belirlenen 30 noktada Diyanet İşleri Başkanlığının alanında uzman personeli tarafından 610 saatlik eğitime tabi tutulacak. Staj süresi 4 ay olacak.
Yazılı ve sözlü sınav
Eğitim sonunda stajyer imamlara sınav yapılacak, sınav sonundaki başarı durumları sözleşmelerinin yenilenip yenilenmemesini etkileyecek.
Stajyer imamlar nasıl çalışacak?
Stajyerlik süresi içerisinde imamlara, Temel İslam Bilimleri, Kur’an-ı Kerim, Kur’an Meali, Temel Dini Bilgiler, İmamlık ve Müezzinlik Formasyonu, Hutbe-Vaaz Hazırlama ve Sunma, Sosyal ve Kültürel Etkinlik başlıkları altında dersler verilecek. İmamlar, ezan ve sala uygulamaları yapacak, beş vakit namaz ve Cuma namazı kıldıracak. İmamların, ses, makam ve sala becerisi, kitleye hakimiyeti, beden dilini etkin kullanmaları, konuşmada akıcılık, empati kurması, sorun çözme becerisi takip edilecek.
GELELİM AKILLARI KARIŞTIRAN NOKTAYA!
Bu haber 4 Ocak tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlandı. Eğitim merkezlerine gelen imam adaylar yukarıda belirtilen hutbe-vazz, Kuran-ı Kerim, imamet, cenaze gibi uygulamalar, sala ve ezan ile makam hususlarında zaten eğitim görüyor. 2 ay kadar süreleri kaldı. Anlaşılmayan nokta neden bu haber kurs ortasında geliyor? Bu haberin benzeri dinihaberler.com'da daha önce yaklaşık 3 ay önce yapılmıştı.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜ ARADIK
Gerekli adımları takip ederek aradık ve telefona cevap gelmedi. Hafta sonu olması nedeniyle yinede aramak istedik cevap alamadık. Pazartesi günü mesai saatinden itibaren gerekli kişilere ulaşacağız ve sizlere bu konuda açıklık getireceğiz.
ALINAN BİLGİLERE GÖRE STAJYERLİK OLARAK BAHSEDİLEN ASLINDA...
Stajyerlik olarak bahsedilen bu haber, aslında zaten içerisinde bulunulan 4 aylık hizmet içi eğitimi kapsamakta. Bu sebeple adaylar içlerini rahat tutabilir.