Yaz aylarında ortaya çıkan sağlık sorunlarının başında, yüzerken kulağa su kaçması sonucu oluşan dış kulak yolu sorunları geliyor. Alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özbek, “Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çok keyifli günler bizi bekliyor. Ama bazen dikkat etmediğimiz zaman bu keyifli anlar bizim için bir işkenceye dönüşebiliyor ve kulak ağrısı bütün tatilimizi mahvedebiliyor. Yüzücü kulağı dediğimiz, denize veya havuza girdiğimiz sırada dış kulak yolu enfeksiyonları ya da orta kulak enfeksiyonları olabiliyor. Bunlar çok ciddi sorunlar olarak karşımıza çıkabiliyor” diye konuştu.
Öncelikle denize gitmeden evvel tekrarlayan kulak sorunlarımız varsa denize gitmeden bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması gerektiğini belirten Özbek, “Kulak temizliğimizi yaptırıp, gerekli önlemeleri alıp öyle gideceğiz. Tatile gittiğimizde mümkünse havuza girmekten ziyade denize girmeyi tercih edin. Deniz suyu tuzlu olduğu için daha doğal bir ortam sağlıyor. Havuzlarda hijyen iyi değilse çok fazla mikroorganizma içerisinde üreyebiliyor. Bunlar dış kulak enfeksiyonuna neden olabiliyorlar. Bazen de bu mikropların hepsini öldürmek için fazla klorlama yapılabiliyor. Bu fazla klorlamada dış kulak için hasar verici olabiliyor. Sudan çıktıktan sonra kulağınızda bir kaşıntı hissediyorsanız orayı hafif kaşıyorsunuz sonra birkaç saat sonra kuşlak ağrısı başlamış. İşte bu demektir ki dış kulak yolu enfeksiyonu oldunuz demektir. O zaman derhal bir hekime müracaat etmeniz ve gerekli tedaviyi uygulamanız gerekir” ifadelerini kullandı.
Kulağınıza su kaçtığını hissettiğiniz anda gündelik bilgilere başvurulmamasını vurgulayan Özbek, bu tarz yöntemlerin faydalı olmayacağını bildirdi.
Havuza ve denize girilen yaz aylarında kulak sağlığına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Özbek, “Kulak zarınız delikse lütfen suya girerken kafanızı sokmayın. Ya da mutlaka silikon tıkaç takın. Tıkaçlıyken bile mümkünse kafanızı suyun içerisine sokmayın. Çünkü kulak zarı delik olduğu zaman orta kulağa su kaçar ve bu orta kulak iltihabına yol neden olur. Bunun sonucunda da birçok ciddi hastalık meydana gelir. O yüzden hijyen çok önemli” ifadelerini kullandı.
KULAĞINIZI TEMİZLERKEN DİKKATLİ OLUN
Kulak temizliğinde kulak çubuklarının kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Özbek, doğru yöntemin bir pamuk yardımı kulağa zarar vermeden temizlemek olduğunu belirtti. Özbek, “Sudan çıktığımızda yapacağımız bir tek bir şey var. Parmağımızın ucuna küçük bir pamuk alacağız. Kulağımız içerisinde bir kere sıyırmak. Yapacağımız tüm temizlik bundan ibaret, kulak çöpleriyle içeriyi temizlememiz aslında söz konusu değil. Aksine içerideki kirleri daha da içeriye preslemiş oluyoruz. O yüzden kulak çöpü kullanımını önermiyoruz” dedi.