Peygamberimiz, “Çocuklara LAİLAHE İLLALLAH’ı öğretin” derdi. Çünkü tevhid inancı ancak bu kadar güzel ifade edilebilir, (Allah’tan başka ilah yoktur). Kur’ân bir çok ayette tevhid inancını açıklar, örnekler verir ve tevhidden sapmalara dikkat çeker. Tevhid inancını en kısa/özet şekilde anlatan sure İHLAS SURESİ'dir.
Mekkeli müşrikler Peygamberimize: “(Davet ettiğin) bu Allah kimdir, nedir?” diye sorunca ALLAH (tevhid inancını öğretmek için) İhlas suresini gönderdi.
Tevhid; tek Allah inancı demektir. Çocuklara ve gençlere bu sureyi ezberletmek, ayrıca manasını ve mesajını aktarmak gerekir. Çünkü bu sure; tevhid inancını öğretme yanında, inancımızda DÜRÜST ve İHLASLI olmamıza da işaret eder.
Nasıl inanırsanız, öyle yaşarsınız. Hem Allah’a, ALLAH’IN VARLIĞINA inandığını söylemek, hem de Allah yokmuş gibi davranmak/yaşamak (O’nun emir ve yasaklarını dinlememek) kişinin inancında/sözünde dürüst ve samimi olmadığını gösterir. Sure aslında bu problemi ÇÖZMEK için gönderilmiştir.
Kur’ân’ı açın ve çocuklara, gençlere İHLAS suresini gösterin. İnsanlar onun yerini görsünler.
Sonra sureyi anlatmaya başlayın:
-İhlas suresi, KUL: (DE Kİ), sözü ile başlar. Mekke’de inen surelerin ilk ayetleri genelde böyle başlarlar ki, insanlar, Kur’ân’da konuşanın ALLAH olduğunu anlasınlar, bilsinler ve hissetsinler.
(1)- DE Kİ: O ALLAH TEKDİR. Zatı ve sıfatları ile tekdir (eşsiz ve benzersizdir). Bütün yüce sıfatlar O’na aittir. O, ezeli ve ebedidir. Rahman ve Rahimdir. Bu ayette Allah’ın uluhiyette (ilahlıkta) tek olduğu belirtilir. ALLAH TEK İLAHTIR. Tek ilah ne demek? Sonraki ayet bunu açıklar.
(2)-ALLAH VARLIK SEBEBİDİR: Allah’ın tek ilah olması; O’nun bütün varlığı yaratması ve idare etmesi demektir. Gökleri ve yerleri, insanları ve hayvanları, canlıları ve cansızları, melekleri ve cinleri vd. aklınıza gelen bütün varlıkları yaratan O’DUR. Yaşatan ve öldüren O’dur. O, bütün varlığın sebebidir. Kur’ân bunu SAMET lafzı ile ifade eder. Samet: Varlık sebebi, demektir. Allah’ın varlık sebebi olması ne demektir? Bir sonraki (3.) ayet bunu açıklar:
(3)-O DOĞURMADI, DOĞRULMADI: Allah bütün varlığın yaratıcısı ve sebebi olduğu için kendisinin başlangıcı ve sonu yoktur . O ezeli ve ebedidir. Yarattığı varlıklar ürer, çoğalır, doğurur ve doğrulur. Ölümlü (fani) varlıkların nesli yok olmasın diye Allah böyle bir sistem yaratmıştır. Kendisi ise Ebedîdir, yaratıklara ait üreme ve çoğalma gibi zayıf sıfatlardan münezzehtir.
Peki bu (3.) ayet niçin indirildi?
Çünkü tarihte tevhid inancından ayrılan topluluklar değer verdikleri bazı kişileri tanrılaştırdılar/putlaştırdılar. Cahiliye Arap ve Yunan toplumunda olduğu gibi, onlara tapmaya başladılar. Bazen de Hristiyanlarda olduğu gibi bir insanı (Hz. İsa’yı meselâ) tanrının oğlu gibi gördüler ve bu şekilde Allah’a şirk (ortak) koştular. Halbuki insan insandır, tanrı da tanrıdır. İnsan tanrı olamaz. Çünkü insan doğar, büyür, doğurur ve ölür. Allah ise, doğmayan ve doğurmayandır, ezeli ve ebedi olandır. Bütün bunlardan çıkan sonuç, son (4.) ayette ifade edilmektdir:
(4)- HİÇBİR ŞEY O’NA DENK DEĞİLDİR; Çünkü O, Allah’tır. Her şeyi yaratan, üstün kudrete ve sıfatlara sahip olan sadece O’DUR.
-Sonuç olarak O’ndan başka tanrı, rab ve mabud (tapılan) yoktur.
Bütün dünyaya mesajımız: LA İLAHE İLLALLAH - MUHAMMED RASÛLULLAH’tır ((Allah’tan başka ilah yoktur ve Hz. Muhammed Allah’ın son Rasûlüdür/elçisidir.)