Ebeveynler bilmelidirler ki, bebeklerde sıcaklık biraz yükselmesi hiç de, mutlak olarak herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. Hastalığın diğer belirtilerinin olmaması fonunda 1 yaşadek olan çocuklarda sıcaklık 37,2 C kadar olması normal kabul edilir. 1 yaşın altındaki çocuklarda termorequlyasiya süreci (vücutta bulunan ısıyı çevreye vermek) iyi gelişmediği için onların sıcaklığı bazı durumlarda, sadece, örneğin, onu havaya uygun olsun sıcak geyindirdikdə veya akşam yatarken aşırı sıcak çökünce kalkabilir. Bu durumda, sıcaklığı düşürmek için çocuğu, sadece, biraz hafif giydirmek gerekir.
Biraz yukarı yaşlarda olan çocuklarda sıcaklığın yükselmesi, çocuk aşırı hareketli olduğunda - koştuk, fırlayıp-düşünce, çok tərlədikdə oluşabilir. Bu durumda çocuğu bir yerde otuzduraraq ona istediği kadar su vermek ve yatıştırmak gerekir. Biraz geçtikten sonra ise onun sıcaklığını bir daha ölçün. Eğer hararet enibsə, demek, endişe için bir neden yoktur. Günvurma, istivurma, uzun süren kusma ve ishal sonucu organizmanın susuzlaşması gibi durumlar da sıcaklığın yükselmesine neden olabilir.
Elbette ki, çocuklarda sıcaklık yükselmesinin en yaygın nedenleri - keskin respirtor virüs enfeksiyonu (krvi), grip, angina, kızamık, suçiçəyi vb. hastalıklar olur. Ayrıca çocuklarda su kaybı (ishal, kusma), diş çıkarma, immunloji, endokrin ve metabolik hastalıklar sıcaklığın yükselmesine neden olabilir. Sıcaklığın yükselmesi herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun doğal tepkisidir. Ancak sıcaklık çok yükselmesi çocuk organizması için çok tehlikelidir! Bazı durumlarda yüksek ateş çocuklarda qıcolmalara ve hatta ölüme de neden olabilir.
Çocuklarda harareti düzgün olarak nasıl ölçmek gerekir? Büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da harareti - koltuk altında ölçmek gerekir. Pediatri çocuğun sıcaklığını düz bağırsakta ölçmeyi tavsiye görmüyorlar. Çünkü, düz bağırsakta sıcaklıkta vücut heraretinden genellikle 1oC daha yüksek olur. Çoğu doktorlar bile hesap ediyorlar ki, sıcaklığın ölçülmesi için adi cıvalı termometrdən kullanmak daha iyidir. Elektron termometreler rahat olsa da, doktorların gözlemlerine göre daha sık "yanlış yapıyorlar". Çocuğun kendisinin şahsi termometri olmalı ve her kez kullanılan edilmeden önce onu alkolle silmek gerekir.
Çocuğun vücut sıcaklığını o sırt üstü uzanırken ölçmek daha iyidir. Bu zaman koltukaltı nahiye kuru olmalıdır. Eğer çocuk tərləmişsə, öncelikle qoltugun altını silmek gerekir. Termometri çocuğun koltuğunun altına koyarak, onun kayıp düşmemesine kontrol edin. Cıvalı termometre ile sıcaklık ölçme süresi 5-7 dakikadır. Çocuk hayli bürünmüş olursa, bu, özellikle de bebek çocuklarda, sıcaklığın sonucuna etkileyebilir. Çocuk hayli yorgun ve sinirli olunca, ağladığında vb. bu gibi durumlarda da onun sıcaklığını ölçmeyi ertelemek gerekir. Çocukta yüksek ateş olursa, ne yapmak gerekir? Çocuklarda sıcaklığı düşürmek için hərarətsalıcı preparatlardan kullanılır.
Çocuklar için en güvenli ateş düşüren parasetamol içeren preparatlar olarak kabul edilir. Parabru parasetamol içeren ateş düşürücü preparat. Siklooksigenazanın seçici ingibitoru olduğu için Parabru nun yan etkileri ibuprofenə nispeten azdır: "Ateş düşürücü ve ağrı kesici etkileri olan Parabru nun sudemer çocuklarda ve kusması olan çocuklarda mum biçiminin kullanılması önerilir. Parasetamol içeren preparatların ( Parabru ) algısı arasındaki aralığı 4 saatten az olmamalıdır. Dozu çocuklarda her kg ağırlığa 10-15 mg-la belirleniyor. Eğer bu aralığı 4 saatten hızlı ve doz yüksek ise, parasetamol intoksikasiyası oluşabilir. Ağır durumlarda 5 gün dışında, ateş düşürücü gibi 3 günden fazla vemek tavsiye edilmez. Parabru preparatının çeşit çeşitliliği var. bebeğin vücut çekisinden ve yaşına bağlı olarak uygun çıkış biçimi kullanabilirsiniz.