Günümzde kişinin isteğine göre olan Bireysel Emeklilik Sistemi BES ,devletin ön görmüş olduğu tasarruf politikalarıyla beraber 1 Ocak 2017'den itibaren tamanen değişikliğe uğrayacak.BES,herhangi bir banka üzerinden bireysel emeklilik hesabı açıp,düzenli olarak her ay hesaba para yatırmak ve vadesi dolunca parayı çekmek ya da çalışanların vade dolunca her ay düzenli olarak belirlenen miktarda maaş almasını sağlayan sistemdir.Bu sistemin amacı ilk görünüşte tasarruf sağlarken,en büyük karı bankalar sağlamaktadır.Çok yüksek miktarda parayı hesaplarına alıp parayı işleme sokuyorlar.
BES AVANTAJLARI NELERDİR?
Bireysel Emeklilik Sistemi BES'e Katılım Zorunlu Olacak mı?
1 Ocak 2017'den itibaren 45 yaş altında olup maaşlı çalışanlar BES'e katılmak zorunda olacak.Çalışanlara 2 aylık deneme süresi verilecek ve hizmetten memnun olmayan çalışanlar cayma hakkını kullanarak Bireysel Emeklilik Sistemi hesabını kapatabilecektir.Fakat BES hesabını kapatma durumunda devlet desteğinden mahrum kalacaklar.2 aydan uzun bir sürede kullanıp hesabınızı kapatabilirsiniz.Haberimizin devamında detaylı bilgiler mevcut
BES'e Devletten İki Katkı Olacak
Bireysel Emeklilik Sistemi BES'e devlet tarafında iki türlü destek gelecek.
Devlet tarafından sağlanacak ilk katkı,BES hesabı açıp 2 ay sonra cayma hakkını kullanmadan devam edenlere olacak.Devlet emeklilik sistemine dahil olup devam edenlere bir kereliğine mahsus 1 bin TL ödeme yapacak
Devletin yaptığı ilk katkı BES'e katılım teşvik etme amaçlı olacak.Devletin asıl katkısı her çalışan için yatırdığı meblağnın %25 oranında yapacağı katkı olacak.Örnek olarak her ay 100 TL ödeme yapan çalışana 25 TL devlet katkısı gelecek.
Devlet Katkısı İçin Şartlar Ne Olacak?
Devlet vereceği BES katkısı için bazı şartlar koymakta.Yüzde 25'lik devlet katkısı almak için çalışanların 10 sene süresince sistemde dahil olması gerekiyor.Bununla beraber çalışanların yaşının 56'dan fazla olması gerekiyor.3 yılı tamamlamadan BES'ten ayrılan çalışanlara devlet tarafından herhangi bir katkı gelmeyecektir.
3 seneden fazla BES'e dahil olanlara sırasıyla devlet desteği bu şekilde olacaktır:
- Sistemde 3-6 yıl arasında kalanlar devlet katkısınını yüzde 15'ini alacak.
- 6-10 yıl arasında kalanlar devlet katkısının yüzde 35'ini alabilecek.
10 yıllık BES kullanımı süresini doldurup fakat 56 yaşını doldurmamış çalışanlar ise devlet katkısının %60'ını kullanabileceklerdir.BES'e dahilken emekli olanlar, hayatını kaybedenler, herhangi bir malul olma nedeniyle ayrılan çalışanlar ise devlet katkısının tamamını almaya hakkını kazanacaklar.
BES'e Nasıl Para Yatıralacak Kesin Olacak Mı?
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olanların ödeme yapmak için ek birşey yapmasına gerek yok.Katılan çalışanların maaşlarından belirtilen miktarda kesinti yapılacaktır.Her ay çalışanların aldığı brüt maaşın %3'ü olacak.
Örnek BES Hesaplama:
Asgari ücret ile çalışan işçiler için aylık 50 TL BES kesintisi olacak.
Çalışanın aylık brüt maaşının 2 Bin TL olduğunu varsayarsak,%3'lük BES kesintisi uygulanacak.2 Bin TL için 60 TL kesilir.Kısaca bu çalışanın her ay BES hesabına 60 TL yatmış olacak.
Tüm şartları sağlayıp 56 yaşını doldurmuş çalışan için ilk yıl 720 TL hesabında para birikmiş olacak.Şartları sağladığı için %25 devlet katkısınıda ele alırsak bu da 180 TL olacak.Bu miktar maaşa gelecek zam ile değişkenlik gösterecektir.
BES'e Devlet Katkısı 7 Milyar TL'ye Ulaştı
Türkiye'de 17 Ekim 2003'ten bu yana yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi BES 13. yılını geride bırakırken önemli hedeflere ulaştı.BES'e katılım sayısı 16 Ekim 2016 tarihi itibariyla 6 Milyon 499 Bin 565 kişiye ulaşırken aynı dönemde BES'e katılanların fon miktarı 51 Milyar 238 Milyon TL'sını buldu.Bu dönemde katılımcılara devlet katkısı fonu ise 7 Milyar 41 Milyon TL olarak belirtildi.Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olan kişi satısı ie 42 Bin'e yaklaştı.