BİRAZ DA MATEMATİK KONUŞSUN

Mustafa Cemal TOMAR

BİRAZ DA MATEMATİK KONUŞSUN

Bir rakamı en çok kullandığımız rakamlardan birisidir. Sıfırdan başlayıp dokuza kadar olan rakamları farklı şekillerde dizildiğinde ve tekraren yazıldıklarında negatif ve pozitif istikametinde sonsuz sayıda sayılar elde ederiz. Negatif eksiyi, pozitif artıyı gösterir. Genellikle nekatif olmayanı gösteriyor diyemeyiz. Erzurum'da gece -28 dereceyi hösteriyor dediğimizde burada bir değer ifade ettiği açıktır. Fizikte negatif bir değeri ifade eder. MB'daki rezervler -62,5 milyar doları gösteriyor dediğimizde buradaki negatif aslında borcu ifade ediyor.

MB'nın rezerleri -62,5 milyar dolar ifadesi milleti yanılgıya meylediyor. Halkımızın çoğunluğu (-) simgesi ne anlama geldiğini bilmiyor. MB'ın 62,5 milyar dolar borcu var dense halk borçlu olduğumuzu anlayacaktır. Psikolojide "algı yanılması" diye bir kavram vardır. Siyasetçilerin, tarikatçıların, şeyhleerin, patronların bir çoğu algı yanılması kavramını çok iyi kullanıyorlar.

Kurtarılma umudunu kaybeden bireyler kendilerine psikolojik ve duygusal şiddet uygulayana muhtaç olduklarını düşünürler, tam da bu yaklaşıma dayanarak halk arasında bu sendroma celladına âşık olmak da denir. Yani zulmü hak olarak, zalimi adalet timsali olarak, soygunluğu insan hakları savunuculuğu olarak, yalanı doğru, doğruyu yalan olarak sunabiliyorlar.

İngiliz vatandaşı olan Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet ŞİMŞEK Yeni Vergi Paketini büyük kurtuluş reçetesi olarak kamuoyuna sunacaktır. Kurtuluş reçetesi olarak sunulan reçeteler genellikle milyonların iflâsını hızlandırırken bir avuç azınlığın bahtiyarlığını ve mutluluğunu artırmaktadır. Müslüman en çok bir kere aldanır. Bizim aldanışlığımızın sınırı yoktur. Ömrümüz bu aldanılmış ve aldatılmış milletin içinde yaşayarak geçiyor.

Bir sayısına geri dönelim. Birden sonra "iki", birden önce "sıfır" rakamları vardır. Sıfır bazen "boş" ya da "hiç" i ifade eder. Bir kümenin eleman sayısı sıfırdır deyince kümenin içi boş olduğu anlaşılır. Anca sıfır derece deyince bir değeri ifade eder. Sayma sayılar 1'den başlatılmasının sebebi, sıfırın sayma sayılarında bir değer ifade etmediğindendir. Basamaklarda sıfır rakamı diğer rakamlar gibi görev üstlenmektedir. Sıfır; sayı mı rakam mı matematikçiler arasında tartışma konusu olmuştur.

Doğal sayılar 0'dan başlayarak sonsuza kadar gitmektedir. N= 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, ... şeklinde gösterilebilir. Bazen 0 sayısı doğal sayı olarak kabul edilmez. Bu da 0'ın rakam mı ya da sayı mı olduğuna dair tartışmalara neden olmaktadır.

Yukarıda ayrıca bu konuya temas etmiştim. 1 sayısının değeri neye karşı kullanıldığı ile alakalıdır. Daha doğrusu sayılar sayı değerleri le basamak değerleri olmak üzere iki farlı değer taşımakla birlikte, neyin karşılığı olarak da kullanıldığı önemlidir. 1 dalar, 1 lira, 2 gram altın...gibi. Her ismin başına 1 koyduğumuzda isme bakılarak sayıya anlam yüklüyoruz.

Basamak değerleri yükseldikçe değerler de 10 kat şeklinde artiyor.1- 10-100 sayılarındaki misale baktığımızda burdaki 1 sayısının basamak değerleri 10 kat biçiminde artığını görüyoruz. Tersi de doğrudur. Bursda 10 kat artması demek sayı 10 iken 100 olması demektir. Aslında sayı kendisiyle beraber 100 olmuştur. 10 sayısı 10 kat artarsa sayı kaç olur sorusunun cevsbı 100+10=110 olur. Bu hususa dikkat edelim.

Öğrencilerin bir çoğu, sayı değeri ile basamak değerini karıştırdığı gibi, aritmetik ortalama ile geometrik ırtalamayı da karıştırmaktadıt. Matematik dili aslında iyi bir dil ile anlatılırsa öğrenciler daha başarılı olacaklardır. Her alanın kendine uygun bir anlama ve anlatma dili olmalıdır. Bizler bu alanda da da iyi bir dil oluştturamamışız. Kolay olan soruları karmaşık ve anlatım bozukluğu bir dil kullanarak sorarsanız öğrenciler ne yapsın?. Özellikle matematik kitaplarında büyük anlatım bozuklukları vardır. Matematiği gelişmemiş bir toplumun bilim ve teknik yönden gelişmesi de mümkün değildir.

Sayılarla ilgili bilim kitaplarında enteresan rakamlar vardır. Bazılarını burada paylaşmak isterim.

Yüz altmış beş yıl

Neptün’ün Güneş etrafında dönmesi için gereken zaman.

Beş yüz bin

Dünyada bir yılda gerçekleşen deprem sayısı.

4.379.000 km

Güneşin çevresinin uzunluğu.

1,338,000,000 km3

Denizlerdeki suyun miktarı.

120 milyar kilometre

İnsan vücudundaki bir DNA uzunluğu.

Bu entersn rakamlar Yüce Allah'ın mucizelerini bize haykırıyor.

Kur'an'ı Kerim'de rakamlardan bahseden ayetler vardır. 3-4-40-950-50-10 ...gibi rakamların isimleri geçiyor. "Veleyalin aşr" Fecr Suresi'nin ikinci ayeti kerimesidir. "On geceye and olsun" diye buyurulmaktadır. İhlâs Suresi'nde " Kul Huvellahu Ehad" Ayet-i Kerime'si geçiyor. "De ki Allah Teâlâ birdir" anlamındadır. Bakara Suresi 51. "Ayet-i Kerimede Cenab-ı Hak; Musa'ya kırk gece (vahyetmek üzere) söz vermiştik. Sonra haksızlık ederek buzağıyı (tanrı) edindiniz. Buyurmaktadır.

Ayrıca Nuh as'ın yaşıyla ilgili Ayet-i Kerime' de Cenab-ı Hak; "Andolsun ki biz Nûh'u kendi kavmine gönderdik de o 950 yıl onların arasında kaldı. Sonunda onlar zulümlerini sürdürürken tûfan kendilerini yakalayıverdi. Fakat biz onu ve gemidekileri kurtardık ve bunu âlemlere bir ibret yaptık” (el-Ankebût 29/14-15). Buyurmaktadır. Çeşitli ayetlerde rakamlar telaffuz edilmektedir.

Bütün temel bilimlerin kaynağı matematiktir.

Matematik deyince ünlüuTürk bilgini Harezmi akla gelir.Harezmi 780-850 yılları arasında yaşamıştır. Harezmi büyük bir gök bilimcisidir ve matematikçidir.

Bunlardan en bilineni cebiri, hisab ilminden ayırarak ayrı bir dal olarak ortaya koymasıdır. Matematik alanındaki çalışmaları kendisinden sonraki tüm bilim insanlarını etkilemiştir.

Hârezmî, matematiğe “cebir”i kazandıran bilgindir.

Hârezmî “0” (sıfır) ve bilinmeyen işareti “x”in mucidi olarak bilinir. 10 rakamdan oluşan basamaklı sayı sistemi üzerine bir eser yazarak bu rakamların İslam dünyası ve Batı’da tanınıp kullanılmasını sağlamıştır.

Bulduğu pek çok çözüm ve yöntem 15. yy’a kadar Batılı matematikçilerin çalışmalarına temel oluşturmuştur.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Konu konuyu kovalamıştır. Gelişigüzel yazılarda anlam bütünlüğü olmayabilir. Biraz rakamlarla konuşalım dedim. Rakamlar gerçekçi oldukları için severim onları. Kâinatın nizam ve intizamını ortaya en muhteşem şekilde ortaya koymaktadır. Rahman Suresi'nde 5﴿

"Güneş ve ay bir hesaba bağlı (olarak hareket ederler)". Buyurulmaktadır. Her şey hesap kitap iledir. Evrende hesapsız-kitapsız hiş bir şeye rastlayamazsınız. Hesabını güzel yapanlar, kitabını güzel okuyup yazanlar dünya ve ahiret mutluluğuna ererler. Ömrümüzün sayılı günlerini hesapsız ve amaçsız geçirmeyelim. Selam ve dua ile...

23.06.2024

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.