BİR BAŞKA DEĞERİMİZ SORUMLULUK

Mustafa Cemal TOMAR

BİR BAŞKA DEĞERİMİZ SORUMLULUK

Eğitimde sorumluluğun çok büyük önemi vardır. Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimine uygun sorumluluk vermek gerekir. O zaman çocuklarımız zamanla ayaklarının üzerinde durmasını bilir.

Çeşitli aile tipleri vardır. Ben iki tip aileden bahsedeceğim.

1.Aşırı Koruyucu Aile Tutumu:

Bu yapıya sahip aileler çocuklarına çok fazla özen ve kontrol gösterir. Anne ve babalar çocuğun kendi yapması gereken işleri bile kendileri yapmaya çalışırlar. Çocuğun hiçbir şeyi bırakılmamaya çalışılır. Dershanelere gönderilir ve özel dersler aldırılır. Buna karşılık çocuktan yüksek düzeyde bir başarı beklenir.Bu tarz tutumlar çocuğun aşırı duygusal olmasına ve etrafına bağımlı biri olmasına sebep olabilir.

2.Kabul Edici Güven Verici Ve Demokratik Aile Tutumu:

Çocuk tüm yönleriyle kabul edilir ve yanında olunur. Yol gösterir fakat son kararı ona bırakır. Aile içinde kurallar herkes için geçerlidir. Ve hep birlikte belirlenir. Aileyi ilgilendiren kararlar hep birlikte alınır.Çocuğun düşünce ve fikirleri her zaman dinlenir.

Birinci aile tipi çocuğu muhanat tapar, ayakları üzerinde duramaz. İlerleyen yaşına rağmen basit işlerde bile karar veremez. Birilerinin korumasına ihtiyaç duyar. Bu tip yetiştirilen çocuklar hiç bir zaman kendi öz karakterlerini ortaya koyamazlar. Aşırı korkaklar. Ellerinden tutmasan hiç bir baltaya sap olamazlar.

2. tıp aile istendik aile tipini ortaya koymaktadır. Gelişim çağındaki çocuklara gelişimine göre sorumluluklar verilir. Örneğin; ikinci sınıfta olan bir öğrenci ders programına bakarak çantasını ayarlayabilmeli, ödevini yapabilmeli, odasını toplayabilmeli, elini yüzünü yıkayabilmeli, derdini anlatabilmeli, kendisine verilen kitabı okuyabilmeli, bir kaç cümle de olsa günlük yazabilmelidir.

Bir problemin bir kaç aşamadaki yargısını anlayabilmeli, en çok iki aşamalı problemi çözebilecek strateji geliştirebilmelidir.

Oyun kurallarını sırasıyla kavrayabilmeli, oyunda kendisine verilen görevi yerinde ve zamanında yerine getirebilmelidir.

Doğal olarak çocuklar bir işi yapmaya isteklidirler. Sınıfta bir iş söz konusu olduğu zaman hemen "ben" yapayım diye öne atılırlar. Öğretmenlerimiz çocuklarımızın bu isteklerini boşa çıkartmamalı, iş verme konusunda adaletli davranmalı, etkinliklerde sürekli öğrencilere sorumluluk vermelidir. Sorumluluk yüklenilen çocukların öz güvenleri artacaktır. En iyi öğrenme biçimi yaparak ve yaşayarak olduğunu unutmamalıyız.

Sevgili Çocuklar ve Değerli Gençler!!!

Bu bilgiler ışığında hareket edelim. Aldığımız sorumlulukları mutlaka yerine getirelim. Sorumluluk almaktan kaçınmayalım. Küçükken sorumluluk bilinci gelişirse büyüdüğümüzde büyük işler başaracağınızı unutmayınız. Sorumluluk almaktan korkmayalım. Cesaretli olalım. Başarılı olmanın yolu cesarettedir ve sorumluluk almakta yatar. Aldığımız sorumluluklar bize çok şey öğretir.

Sınıfın ve okulun etkinliklerinde görev alalım. Koroda, şiir dinletisi programlarında, tiyadroda, ders etkinliklerinde, proje geliştirmede, kulüp çalışmalarında görev almaktan kaçınmayalım. İyi biliniz ki gelecekte başarılı iş insanı olmanın yolu okuldakib u etkinliklere katılıp sorumluluk ve risk alabilmekten geçer. Yerinde ve zamanında alınan sorumluluklar başarı getirir. Sorumluluktan kaçınmak başarısızlıktır.

Ödevimiz : Hadi bakalım, bugün sorumluluk adına ne aldınız ve neler yaptınız? Okulda ya da evde yaptıklarınızı resimle, yazıyla ya da sözlü olarak arkadaşlarınıza anlatınız. Bugün şunu bunu yaptım cümleleri sorumluluk ifade eden cümlelerdir.

Aslında çocuğumuzun okula başlaması bir sorumlulukturtur.

Sevgili Çocuklar! Tahmin ediyorum, her gün anne ve babanızdan bir şeyler istiyorsunuz. Onlar sizin isteklerinizi yerine getiriyor ya! Siz de onların isteklerini yerine getirin ki sorumluluk bilinciniz gelişsin. İyi biliniz ki haklarınızın olduğu yerde sorumluluklarınız da vardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.