Bebeklerde bademcik ve geniz eti sorunlarına dikkat

Özellikle vücudun hastalıklara karşı savunma sistemlerinden bademcik ve geniz eti ile ilgili sorunların çeşitli enfeksiyonlara neden olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle ailelerin okullar başlamadan önce çocuklarını muayene ettirerek gereken önlemleri..

Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, yaptığı açıklamada, bademcik ve geniz etinin, bağışıklık sisteminin çalışması için gerekli salgıların ve hücrelerin yapımında önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, "Bebeklik döneminde geniz eti ve bademcikler küçük olsa da, anneden geçen bağışıklık salgıları sayesinde bebeğin bağışıklık sisteminin fazla çalışmasına gerek olmuyor. Ancak 2 yaşından itibaren çocuğun kendi bağışıklık sistemi görev yapmaya başlıyor. Bu yaştan itibaren çocuğun kendi bağışıklık sistemi vücuda giren bakteri, virüs gibi mikroplar, alerjenler, kimyasallar ve diğer yabancı maddelerle tanışıyor. Bu dönemde çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksek oluyor. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin fazla çalışması nedeniyle bu yaşlarda bademcik ve geniz eti büyümeleri de sık görülüyor" dedi.

Dr. Feyha Kahya Aydoğan, enfeksiyonların ve geniz eti-bademcik büyümelerinin en sık gözlendiği 3 ile 9 yaş arasında özellikle dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Uyku apnesine yol açabiliyor
Bademcik ve geniz eti büyümesi ve çeşitli iltihaplanmaların çocuklarda geçici veya kalıcı hasarlar bırakabildiğini söyleyen Dr. Aydoğan, "Bademcik ve geniz etinde büyüme görülmesi, burundan solunuma engel olup, kulak ve sinüslerin de boşalımını bozarak işitme kaybı, horlama, ağızdan nefes alıp-verme, gece öksürükleri, burun akıntılarına yol açabiliyor. Kronik geniz eti iltihapları veya büyümeleri ortodontik bozukluklara, yüz gelişiminde bozukluklara ve konuşma bozukluğuna da neden olabilir. Bademcik ve geniz eti büyümeleri ise üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında horlama ve uyku apnesi gibi ciddi sorunlar oluşturabilir. Böyle durumlarda mutlaka bir uzman doktora danışılması gerekir" diye konuştu.

Solunumu engelliyorsa çözüm ameliyat
Solunumu engelleyen geniz eti ve bademciklerin yaş sınırı olmaksızın cerrahi yöntemler ile alınması gerektiğine dikkat çeten Dr. Aydoğan, şunları kaydetti:
"Cerrahi işlem uygulanacak çocukların operasyona engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu bulunuyorsa, öncelikle bunun tedavi edilmesi önem taşıyor. Çocuklarda sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonları veya bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı orta kulak iltihabı sıklıkla görüldüğü durumda planlanan ameliyatların ise 3 yaşından sonra yapılması öneriliyor."

İlaç tedavisinin yarar sağlamadığı durumlarda cerrahi yollara başvurulabileceğini söyleyen Dr. Aydoğan, bu ameliyata karar vermek için kullanılan kriterleri şöyle sıraladı:
"Üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak tıkanması. Bademcik etrafında apse. Kötü huylu tümör şüphesi. Çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümeleri." 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlgili Haberler

Kalça eriten kür ile kesin çözüm!

Haberleri