*Soru: Balık helal olması için besmele şartı var mıdır, çiğ olarak yemek caiz mi?*
*Cevap:* Davar ve tavuk cinsi hayvanların etlerinin helal olması için, usûlüne uygun olarak kesilmesi gerekir.
Usûlüne uygun kesim, *Hanefilere göre* besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki şah damarının veya en azından bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde olmalıdır.
Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefilere göre *haram* olur. Ama unutarak terk edilirse *helâldir.* *Şâfiîler* , sürekli olmaması şartıyla, nadiren besmelenin kasıtlı terk edilmesi halinde de etin yenilebileceği görüşündedirler. (Nevevî, el-Mecmû’, 8,412) Ancak balık ve çekirge için besmele ve boğazlama işlemi yoktur bunlar kendiliğinden ölmüş olsalar da yenir.
*Abdullah b. Ömer'in (r.a.)* merfu rivayetine göre Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: *“Siz mü’minlere iki ölü hayvan ile iki kan helal kılındı. İki ölü hayvan balık ve çekirge; iki kan da ciğer ve dalaktır.”* (İbn Mace, Etime, 31) Buna binaen *İmâm Ebû Hanîfe,* çekirgeyi de balık gibi kabul etmiş, dış etkenle ölmüş olsalar bile çiğ yada pişmiş yenmelerinde bir sakınca görmemiştir. Her ne kadar bazıları, alışılmış normal tabiatın dışında olduğu için, çiğ et yemeyi mekruh kabul etmişse de tercih edilen görüşte sağlığa herhangi bir zararı yoksa yenilebilir, çiğ balık eti olan suşi vb. de buna dahildir.