Bakanlıktan Köy Yumurtaları İçin Flaş Karar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kendi kümesindeki tavuklardan elde ettiği yumurtaları doğrudan tüketiciye veya bakkal gibi işletmelere satan küçük üreticiler için yeni standartlar getirdi.

Köy yumurtasına yeni standartlar geldi. 250 tavuğu olan üreticileri kapsayan yönetmeliğe göre, yumurtanın üretim tarihi belli olacak. Küçük üretici de büyükler gibi hijyen standardı sağlayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kendi kümesindeki tavuklardan elde ettiği yumurtaları doğrudan tüketiciye veya bakkal gibi işletmelere satan küçük üreticiler için yeni standartlar getirdi. Tarım Bakanlığı'nın 'Küçük Miktardaki Yumurtanın Doğrudan Arzına Dair Yönetmeliği' dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, az miktarda yumurta satan üreticiler de Tarım Bakanlığı'ndan izin alacak. Bu tip satış yapan küçük üreticilerin en fazla 250 tavuğu olabilecek. Yumurtalar için kuş gribi gibi hastalık vakalarına karşı büyük işletmelerin aldığı tüm tıbbi, veteriner ve hijyen önlemlerini almakla yükümlü olacak. 

1.500 YUMURTA SATIŞI 
Doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta tüketiciye sunulmayacak. Üreticiler haftada en fazla bin 500 yumurta satabilecek ve üzerinde tavukların yumurtlama tarihleri belirtilecek. Bakanlıktan izin belgesi alma zorunluluğu getirilen yönetmeliğe göre, üretici sadece kendi elde ettiği yumurtaların satışını yapabilecek. 

21 GÜNDE TÜKETİCİYE GİDECEK 
Yumurtaların son kullanma tarihinin anlaşılabilmesi için yumurtlama tarihi belirtilecek. Bu tarihten itibaren yumurta en fazla 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak ve maksimum 28 gün içerisinde tüketilecek. Yönetmeliğe uymayan işletmelerin izin belgeleri iptal edilecek. Bir dönem 'Köy yumurtası' diye satılan yumurtaların, tesislerden alındıktan sonra saman ve tavuk pisliğine bulandırıldığı iddia edilmişti. Yönetmelikle bu tür kandırmacaların da önüne geçilecek. 

HİJYEN KURALLARINA UYULACAK
Küçük üreticiler, yem, veteriner tıbbi ürünleri, depolama ve atıklardan kaynaklanan bulaşmalara ve insan sağlığını etkileyebilecek hastalıklara karşı büyük işletmelerin de aldığı gerekli tüm önlemleri almak zorunda olacak. Yumurtalar, yumurtlamadan hemen sonra toplanacak ve hayvanların bulunduğu ortamlardan derhal uzaklaştırılacak. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri