AYET IŞIĞINDA DEĞERLERİMİZ
Bilgisine ve tecrübesine güvendiğim rehber öğretmenimiz Rızvan Cerrahoğlu'ndan değerler eğitimi ile ilgili kaynak teşkil edecek bilgiler alırım. Son olarak benimle paylaştığı bilgileri çok önemsediğimden, o bilgileri referans alarak aşağıdaki bilgileri aktarmak istiyorum.
En son paylaştığı bilgiler bir sınıfın panosunda değerler eğitimi ile ilgili etkinliklerdi. Etkinlikleri incelediğimde ayet ve hadis meâllerinden olduğunu gördüm. Ayet ve hadis ışığında değerler eğitimi şüphesiz ki çok değer arz eder. Rızvan Hoca'nın paylaşımından bölümler sunumuna geçiyorum.
Bir cehalet topluluğu size hakaretvari sözlerle saldırırsa Kur'an'a göre ne yapılır?
Furkan Suresi 63 - O çok merhametli Allah'ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve cahil kimseler kendilerine laf attığı zaman (incitmeksizin) "selam" derler (geçerler).
Kibirlenmek dinimizde şiddetle kınanan bir davranıştır. "Çünkü Allah, kendini beğenen ve çokça övünüp duran kimseleri kesinlikle sevmez." (Nisa:36)
İsra 37 - Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsın ve boyca da dağlara erişemezsin.
Dinimizde güzel söz söylemenin önemi büyüktür. Kişinin ağzından çıkan kelimeler aslında kalbinin fotoğrafıdır. Bizler kalbimize güzel şeyler yerleştirirsek, güzel şeyler öğrenirsek, o zaman da güzel işler yapar, güzel sözler söyleriz. Bakınız güzel ve güzel olmayan sözleri Rabbimiz bize nasıl da anlatıyor. İbrahim Suresi:
24 - Görmedin mi? Allah nasıl bir misal verdi. Güzel bir söz, kökü (yerde) sabit, dalları gökte olan güzel bir ağaç gibidir.
25 - (O ağaç) Rabbinin izniyle her zaman meyve verir. Öğüt alsınlar diye Allah insanlara böyle misaller verir.
26 - Kötü sözün durumu da, yerden koparılmış, kökü olmayan kötü bir ağaca benzer.
Güzel söz hangisidir, ya da en güzel söz kimin sözüdür? Sorusu aklımıza geliyor. Bunun cevabını Rabbimiz bize veriyorr.
Fussilet Süresi: "Allah'a çağıran, yararlı iş yapan ve "Ben, kesinlikle Müslümanlardanım" diyenden daha güzel sözlü kim vardır?
Evet Allah Teâlâ' nın yoluna çağıran, müslüman olduğunu ilân eden ve güzel işler yaparak insanlara fayda sağlayanlar en güzel sözü söylediklerini Rabbimiz bize haber veriyor. Burada güzel işler yaparak insanlara faydalı olmanın da güzel söz kategorisinde değerlendirilmesi dikkate şayandır. Davranışlarımızla insanlara mesaj vermiş oluyoruz.
Sorunun cevabına şu hususu da eklemeliyim. En güzel söz şüphesiz ki Rabbimizin sözüdür. O da " Kur'an'ı Kerim'dir.
Şüphesiz ki iyilik ve kötülük bir değildir. Cennet iyilerin yurdu, cehennem kötülerin yurdu olacaktır. Kötülükleri iyiliğe dônüştürmek kadar başarılı bir iş düşünülebilir mi? " İyiliğe iyilik her kişinin işi, kötülüye iyilik er kişinin işi" demişler.
Rabbimiz bize kötülüğü iyiliğe dönüştürmenin formülünü veriyor ve şöyle buyuruyor.
Fussilet 34 - "Hem iyilik de bir değildir, kötülük de. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. O zaman seninle kendi arasında bir düşmanlık olan kişinin, sanki samimi bir dost gibi olduğunu görürsün."
Bizler günahkâr varlıklarız. Her gün hatalar işleriz. Her biriniz küçük ya da büyük, bilerek ya da bilmeyerek yanlışlıklar yaparız. Yaratılışımızın gereği budur. Önemli olan bu hatalarımızı en aza indirmek, yaptığımız hataları fark etmek ve pişman olmaktır. Eğer böyle yaparsak ne olur bakalım:
Furkan Suresi:
70 - Ancak tevbe ve iman edip iyi davranışlarda bulunanlar başka; Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.
71 - Ve her kim tevbe edip iyi davranış gösterirse, şüphesiz o, tevbesi kabul edilmiş olarak Allah'a döner.
Burada bize iyi insan olma yolunda güzel mesajlar verilmektedir. Bu mesajları önce beynimize sonra da davranışlarınıza yansıtmalıyız. Güzel söz söylemeliyiz, hatalarımıza pişman olup bir daha onlara dönmemeliyiz, kin tutmamalıyız, inancımızı açıklamalı, herkesi Allah Teâlâ' nın yoluna davet etmeliyiz, kibirlenmemeliyiz, bütün insanlara değer vermeliyiz. Güzel işler yapmalıyız. Farklılıklara saygı duymalıyız. Yaratılanı yaratandan ötüru sevmeliyiz.
20.11.2024