Ak Vekiller Biz Uyarmıştık : 'Hendekler kapanacak, operasyonlar sürecek'

AK Parti'nin Afyon kampında milletvekillerinin en yoğun ilgi gösterdiği oturum Terörle Mücadele ve İç Güvenlik oldu. Toplantıda bazı milletvekilleri, 'PKK'nın bölgede yığınak yaptığı konusunda uyarmıştık' eleştirisinde bulundu.

AK Parti'nin Afyon kampında milletvekillerinin en yoğun ilgi gösterdiği oturum Terörle Mücadele ve İç Güvenlik oldu. Toplantıda bazı milletvekilleri, 'PKK'nın bölgede yığınak yaptığı konusunda uyarmıştık' eleştirisinde bulundu. Bakan Âlâ da operasyonların ne zaman biteceğini soran milletvekillerine, hendeklerin kısa sürede kapatılabileceğini ancak operasyonların süreceğini söyledi.
AK Parti'nin Afyon da düzenlediği 24. İstişare ve Değerlendirme Kampı'nın ilk gününde milletvekilleri dört ayrı oturumda ilgili bakanlar tarafından bilgilendirildi. Terörle mücadele ve iç güvenlik, dış politikada yaşanan gelişmeler, hükümet programı ve reformlar ile küresel ekonomi ve Türkiye'deki gelişmeler başlıklı oturumlardan milletvekilleri en çok İçişleri Bakanı Efkan Âlâ'nın bilgi verdiği Terörle Mücadele ve İç Güvenlik oturumuna ilgi gösterdi. Oturumda özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin milletvekilleri yer aldı.

Toplantıya katılan isimlerden edinilen bilgilere göre, Bakan Âlâ, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sürdürülen operasyonlarla ilgili bilgi verirken haritalar kullandı. Operasyon yapılan ve operasyon yapılması gereken yerler hakkında bilgi verdi. Âlâ sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Sur'un üçte ikisinden PKK'nın temizlendiğini söyledi, "Silopi bitmek üzere, Cizre'de ise yarı oranında başarı sağlandı" dedi. İçişleri Bakanı'nın açılan hendeklerin tamamının birkaç güne kadar kapatılabileceğini ancak operasyonların devam edeceğini söyledi.

Milletvekilleri: Biz uyarmıştık

Bazı milletvekilleri ise PKK'nın şehirlerde örgütlenmesi konusunda gerekli önlemlerin zamanında alınmamasını sert bir dille eleştirdi. Konuyu gündeme getirenlerden birinin de oturumu yöneten Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin olduğu belirtildi.

Eleştiri yönelten milletvekillerinden bazıları tarih vererek konuştu. 1 Kasım 2014'te yapılan kampta konuyu gündeme getirdiklerini belirten milletvekilleri, "PKK yığınak yapıyor, pervasızca davranıyor demiştik. O zaman çözüm sürecini savunan arkadaşlar bize tepki göstermişlerdi. Bunları kabul etmemişlerdi. Çözüm sürecinin ne faydası oldu?" dedi.

Bakan Âlâ'nın bu yöndeki eleştirilere, "Çözüm sürecinin faydası, halkın topyekûn desteğini engellemesi oldu. PKK bölgeden destek görüyor tabii ama halktan büyük oranda destek görmüyor. Çözüm süreci var olan desteği de büyük oranda engelledi. PKK halkla bütünleşmiş olsaydı işimiz zordu. İşin içinden çıkamazdık" yanıtını verdi.

İçişleri Bakanı Âlâ'nın ayrıca, çözüm sürecinde müsamaha gösterildiğini, PKK'nın da bunu istismar ettiğini belirterek, "Bundan sonra müsamaha yok, istismara açık bir şey olmayacak' dediği belirtildi.

Kaynaklar, Âlâ'nın hükümetin paralel yapı olarak tanımladığı Fethullah Gülen Cemaati'nin de çözüm sürecini en baştan sabote ettiğini söylediğini aktardı. "'Oslo görüşmelerini bunlar yalan yanlış olarak ifşâ ettiler. Devlet içinde devlet gibi olmuşlar' ifadesini kullandı" dedi.

Bölge milletvekillerinden 'dokunulmazlık' uyarısı
Oturumda HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusu da gündeme geldi. Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu'nun, "90'lı yılların şartları ile bugünün şartları birbirinden farklı. 90'larda dokunulmazlıklar kaldırıldığında halkın PKK'ya bu kadar desteği yoktu. Bugün farklı. Bugünün şartlarına göre değerlendirme yapılmalı" değerlendirmesini yaptığı belirtildi.

Bazı milletvekilleri dokunulmazlıkların kaldırılmasının çözüm sürecine katkı sağlamayacağını söyledi. Bazı bölge milletvekilleri de dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıktı. "Böyle bir girişim bizim bölgede çalışmamızı zorlaştırır" dedi.

Güvenlik merkezleri kurulacak
Terörle Mücadele ve İç Güvenlik oturumu sırasında milletvekillerine ayrıca yapılan bir çalışma hakkında bilgi verildi. Türkiye genelinde güvenliğin tam olarak sağlanması için ihtiyaç duyulan il ve bölgelerde kalıcı, tahkimatı güçlü güvenlik merkezleri oluşturulacak. Bu merkezler, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde de olabilecek.

Davutoğlu'nun özel davetlileri
Başbakan Davutoğlu ise AK Parti kampına Doğu ve Güneydoğu'da sokağa çıkma yasağı ilân edilen, çatışmaların sürdüğü il ve ilçe başkanları ile kadın ve gençlik kolları başkanlarını davet etti. 22 temsilci ve eşleri ile önce yemekte bir araya gelen Davutoğlu 3 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıya İçişleri ve Adalet Bakanları da katıldı.
Davutoğlu'nun hendekler kapatılıncaya, kamu güvenliği sağlanana kadar operasyonların süreceğini söylediği, "Önemli oranda mesafe alındı. Önümüzdeki günlerde kamu güvenliği sağlanmış olacak" dediği belirtildi.

Davutoğlu'nun mağdur aileler ve esnaf hakkında detaylı bilgi aldığını aktaran kaynaklar, "Sokak sokak, mahalle mahalle durumu sordu" dedi. Davutoğlu ayrıca yakında Diyarbakır Havaalanı açılışı için kente gideceğini söyledi. Toplantıda özellikle çocukların psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu belirtildi. Bu çerçevede bölge çocuklarına moral vermek için gelecek günlerde İstanbul, Konya gibi şehirlere getirilerek yaşıtları ile kaynaştırılmaları, gezdirilmeleri konusu gündeme geldi.

Kadınlar buluşması
Bu arada programda olmamasına karşın Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu da kadın milletvekilleri, kadın kolları üyeleri ve milletvekili eşleriyle bir araya geldi. Bu buluşmada da özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde sosyal anlamda neler yapılabileceği gündem oldu. Süre kısıtlaması nedeniyle daha geniş bir toplantının genel merkezde yapılması ve düzenli hale getirilmesine karar verildi.

Aljazeera

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri