Ağrı kesici kullanmanın fazlası zarar veriyor

Son günlerde ağrı kesici ilaç kullanımı giderek artmakta. Ağrı kesici ilaç kullanmak her ne kadar faydalı görünse de, fazla kullanmamalısınız.

Ağrı kesici ve mide ilaçları böbrek yetmezliğine sebep olabilir
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Siren Sezer, son günlerde sigara ve asitli içecek ve yiyecek kullanımının artması ile birlikte ağrı kesici ilaçların artmasının doğru orantılı olduğunu iletti.Mide ilaçlarının ve ağrı kesici ilaçların sık kullanılmasının ani veya kronik olarak böbrek yetmezliğine sebep olduğunu dile getirdi.Bu tür ilaçları kullananların bunu alışkanlık haline getirenlerin bir an önce buna dur demesi gerektiğini söyledi. 
Mide yanması ve baş ağrıları gün geçtikçe artıyor
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  Öğr. Üyesi olan Prof. Dr. Aydın Türkmen, toplumumuzun ilaç kullanımı konusunda duyarsızlığının devam ettiğini dile getirerek “Her ne sebeple ise bu konuda toplumumuzu doğruya yöneltemiyoruz. Bu tür alışanlıkların en büyük sebebi kültürel yapıdır. Bizle çocuklarımıza doğduğu andan itibaren bu eğitimi vermeli ve okullardada bu konular üzerinde oldukça fazla durulması gerekir.

Böbrek yetmezliği nedir? Sebepleri Nelerdir?

Bir insanın böbrekleri gerekli görevleri yerine getiremediği zaman, böbrek yetmezliği teşhisi konulur. Böbrek yetmezliği,  yaklaşık 90 gün süreden fazla sürerse kronik böbrek yetmezliği olarak adlandırılmaktadır. Böbereğin en önemli görevi idrarı oluşturmaktır. Eğer kişinin böbrekleri idrar oluşumunda gereken maddeleri sağlayamıyorsa bu duruma böbrek yetmezliği denilmektedir.
Türkiye'de 80.bin üzeri böbrek yetmezliği yaşayan hasta var

2016 Yılı verilerine göre Türkiye'de böbrek yetmezliği yaşayan hasta sayısı 80 bin üzerinde. İnsanların gelişen teknoloji ve ilaç tedavi yöntemlerinde gelişen imkanlara rağmen hasta sayısının bu denli artmasının başlıca sebepleri neler? Tuz tüketimi, fazla mide ilacı ve ağrı kesici ilaç kullanımı, asitli ve gazlı içecekler. İnsanların sindirimi zor içecek ve yiyecekleri tüketmesi böbrek yetmezliğine sebep veren başlıca nedenler arasında.

NE KADAR TUZ, O KADAR KİLO

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğr. Üyesi olarak çalışan Prof. Dr. Bülent Altuntuz tüketimi ve kilo almanın doğru orantıda olduğunu belirtti. Tuz kullanımının artması ile birlikte vücüda alınan su miktarının dışarı atılması işlemini zorlaştırdığı ve tuz kullanımının artması ile birlikte böbrekte yaşanan idrar üretim sorunu ile insanlar obezite ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Obezite ile tuz tüketimi arasındaki ilişkiye değinen Prof. Dr. Altun, “Hipoertansiyonu tedavi ederken yaşam tarzı önemlidir. Nefrologlar olarak tuzu önemle vurgularız. Tuz kan basıncını yükseltmenin dışında kalp ve böbreğe zararlarının olduğunu biliyoruz.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlgili Haberler

Adalet Bakanlığı 2017 Yılı İcra Katibi alımı başvuru şartları
Sarıkamış'ta Kaç Asker donarak Şehid oldu
İstanbul'da okullar tatil edildi 9 Ocak 2017 Pazartesi günü okul yok

Haberleri