1 Mayıs 30 Nisan 2016 Giresun, Ordu, Düzce ve Trabzon Güncel Fındık Fiyat Listesi

Fındık Fiyatları 30 Nisan 2016 Giresun, Ordu, Düzce ve Trabzon Güncel Fındık Fiyat Listesi başlıklı gündem haber konumuzda, fındık üreticiliği yapan bölgelerde, en güncel hali ve grafikli tablosu ile fındık fiyatları yer almaktadır.

30 Nisan 2016 Anlık Fındık Fiyatları Yayınlandı! Giresun, Ordu, Düzce ve Trabzon Fındık Fiyat Listesi başlıklı gündem haber konumuzda, fındık üreticiliği yapan bölgelerde, en güncel hali ve grafikli tablosu ile fındık fiyatları yer almaktadır.

Üretim yapan bölgelerde, umutla beklenen fındık fiyatları güncel olarak haber sayfamızda yayınlanmaktadır. Fındık üretimi yapılan Ordu, Giresun, Düzce, Trabzon ve diğer illerde en yüksek ve en düşük fındık fiyatlarını inceleyebilirsiniz. 

Son ayların en çok konuşulan konularının başında gelen fındık, fiyatları nedeni ile üreticilere oldukça zorlu bir dönem yaşatıyor. Fındık fiyatlarının, fındık yetiştirilen bölgelerdeki hava şartları nedeni ile oldukça düşük seviyelerde kalması nedeni ile üreticiler fındık fiyatlarının yükselmesini dört gözle bekliyor. Bir çok fındık üreticisinin, fındık fiyatları nedeni ile sezonu zararla kapatması sonrasında fındık fiyatlarının yakın zamanda yükselip yükselmeyeceği de merakla beklenen konular arasında bulunuyor.

Fındık, ülkemizde oldukça fazla yetişen ve genellikle Karadeniz Bölgesinde daha fazla yayılım gösteren bir meyvedir. Fındık yetiştirebilmek ve sağlıklı bir hasat alabilmek için oldukça fazla yağış olması gerekmektedir. Fındık tarlaları yıllık yağış diliminin büyük bir bölümünün olduğu yerlerde bulunmakta ve kışın çok fazla soğuk olmayan yerlerde yetişmektedir. Fındık Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Marmara Bölgesinde Adapazarı gibi illerde de üretilmektedir. Ancak en fazla verim Ordu, Giresun, Kastamonu gibi şehirlerimizden alınmaktadır. Dünyada fındık yetiştirme ve ticaretini yapma konusunda ülkemiz ilk sırada bulunmaktadır. Birçok ülke ile aramızda oldukça fazla fark bulunmasına karşın Çin ülkesinin son zamanlarda yapmış olduğu ataklar karşısında ülkemize yetişmiş ancak geçememiştir.

Fındık gerek hekimler tarafından gerek aktarlar gerekse aile büyükleri, dostları tarafından tavsiye edilmektedir. Ders çalışan öğrenciye, bir takım özel sorunları olan kişilere, spor yapan kişilere, zayıf kişilere, bağışıklık sistemi kötü olan kişilere, çok fazla hasta olan kişilere, çocuklara ve bebeklere boğaza kaçma tehlikesi olmayacak kadar gelişmiş bebeklere olmak şartıyla önerilmektedir. Ayrıca Bilim ile uğraşan kişilere ve sürekli ezber yapmak zorunda olan kişilere (ceviz ile birlikte) de yenilmesi önerilmektedir.

Fındığın faydaları hakkında bilgi verecek olursak; protein yapılı ve içerisinde bir takım yağlar barındırdığı için oldukça iyi bir enerji kaynağıdır. Vücudumuza güç ve aynı zamanda da enerji vermektedir. Fındık yenildiği andan itibaren vücudumuzdaki yorgunluğu ve bedendeki yorulma nedeniyle çöküntüleri düzeltmekte ve tedavi etmektedir. Kalp ve damar sağlığı açısından faydası oldukça fazladır. Kalp ritmini ayarlamaya ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olan fındık düzenli yenildiği vakitlerde kalp krizi geçirme riskini de azaltmakta oldukça etkili olmaktadır. Kan eksikliği veya kansızlık teşhisi konulan kişilere de faydasının olduğu kanıtlanmıştır. Fındık barındırdığı protein, vitamin ve yağ çeşidinden dolayı vücut gelişimi ve kemik gelişimini desteklemektedir. Hamilelerin hem kendileri için hem de bebekleri için fındık yemeleri de onları oldukça sağlıklı kılacaktır. Fındığın genel olarak ve en çok bilinen özelliği ise cinsel gücü ve isteği artırması olmaktadır. Yaşlı hastalarda daha çok görülen varislere de oldukça iyi gelen fındık, soğuk algınlığı ve akciğer hastalıklarına çok faydalı olmaktadır. Ciltteki kuruluğu alarak cilt güzelliği ve pürüzsüzlüğünü sağlamaktadır.

Fındık hasatlarına ve fındık tarlalarına zarar veren en önemli hayvanlardan ve parazitlerden birisi de Fındık Kurdu ve Fındık Yeşil Kokarcası olmaktadır. Fındığın içerisinde karamuk oluşturup, iç bağlamamasına ya da lekeli olmasına neden olmakta ve ekonomik olarak zarar vermektedirler.

Fındık fiyatlarına bakacak olduğumuz da ise bu kadar faydasına göre kimi kesimler için iyi olsa da bazı kesimler tarafından cep yaktığı belirtilmiştir. Genel olarak ülkemiz piyasasında fındığın kilosu 15-60 TL arasında değişiklik göstermektedir. Fındığın hangi senede üretildiği, kalitesi, kabuklu veya kabuksuz olması, ayıklanmış ya da ayıklanmamış olmasına ve birçok nedene bağlı olarak fiyatta değişimler olabilmektedir.

2016 yılı, fındık üretimi yapan üreticiler için pekte hayırlı bir şekilde başlamadı ve ilerleyişi de geçtiğimiz dönemlere göre oldukça düşük seviyelerde kaldı. Üretim yapan fındık ticaretçileri, merak içerisinde fındık fiyatlarının yükselmesini umutla beklerken, fındık fiyatlarının beklentinin çok ama çok altında kalması, umutları gün geçtikçe azaltmaya başladı. Oldukça alt seviyelerde kalan ve geçtiğimiz senenin fındık fiyatlarının yakınından bile geçmeyen 2016 güncel fındık fiyatları için üreticinin isteği, 15 TL seviyelerini görmek fakat fındık üretiminin yoğun olduğu Karadeniz bölgesinde yaşanan olumsuz hava koşulları, fındık fiyatlarının bir türlü istenilen seviyeye ulaşmasına mani oluyor. Fındık üretimi denildiğinde insanların aklına ilk gelen Karadeniz bölgesidir.

Fındık Fiyatları Düşecek mi?

Bölgenin geçim kaynağı ürünü olan fındık, üreticilerin bu sene yüzünün gülmesine engel oluyor. Bölgede yoğun bir şekilde fındık üretimi yapan bir çok esnaf, 2016 yılı fındık üreticileri için oldukça kötü sonuçlar doğuracak fikrinde birleşiyor. Gün geçtikçe fındık fiyatlarında bir yükselme olmamasından kaynaklı olarak artık bölgede bazı esnafların üretimi durdurduğu ve günlük fındık fiyatlarının yeterli düzeyde olmamasından ötürü kazanç sağlayamadıkları görülüyor. Ülkemizde kış şartlarının bölge bölge değiştiğini göz önünde bulundurursak özellikle Doğu bölgesinde çok zorlu kış şartları, Karadeniz bölgesinde de don olayları bu senenin kış aylarında ciddi bir şekilde gözlemlenmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberleri