CİVAN PERÇEMİ FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR

CİVAN PERÇEMİ FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR

Civanperçemi, Papatyagiller familyasının üyesi olan çiçekli, bir ya da birden çok kökten yetişen, 20 cm. ila 1 metre uzunluğunda, dik duran, otsu, çok yıllık bir bitkidir.

Civanperçemi, Papatyagiller familyasının üyesi olan çiçekli, bir ya da birden çok kökten yetişen, 20 cm. ila 1 metre uzunluğunda, dik duran, otsu, çok yıllık bir bitkidir.

Yaprakları sap boyunca eşit biçimde dağılır. Sapın ortasına ve tabanına yakın olan yapraklar en büyük olanlardır. Yaprakları 5–20 cm uzunluğunda olur. Kasımpatınınkine benzer, güçlü, tatlı bir kokuya sahiptir.

Geçmişte geleneksel tıpta genellikle kanamayı durdurucu etkileri dolayısıyla kullanımı gerçekleştirilmiştir. Bu bitkinin terletici, güçlendirici, uyarıcı ve hafif kokulu olduğu söylenmektedir.

Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerine özgüdür. Yetiştiriciliği yapılan bir bitki değildir. Yol kenarları, çayırlar, tarlalar ve kıyı kesimleri gibi hem nemli hem de kuru bölgelerde kendiliğinden yetişmektedir.

Migren, sinir hastalıkları, baş dönmesi, sinüzit ve kan dolaşımında, kalp damarları daralmalarında, kramplarında, dolaşım sistemi hastalıklarında ve yüksek tansiyonda faydalı olduğu bilinen civanperçemi vücudun gözeneklerini açıp bol miktarda terleterek, ateşin düşmesine yardımcı olan uçucu yağlar içeren bir bitkidir.

Bu faydalarının dışında civanperçeminin,

-Bulantıya
-Migren sancılarına,
-Kafada hissedilen kan basıncının düşürülmesine,
-Gözün sürekli sulanması ve bundan kaynaklı göz rahatsızlıklarına göz sancılarına,
-Burun kanamasına,
-Ayrıca, kas ve iskelet sistemine faydaları da bulunmaktadır. Bunun için hazırlanan çay, her gün birkaç sefer, sıcak halde ve yudum yudum içilmelidir.
-Civanperçeminden yapılan bitki çayı, düzenli olarak tüketildiğinde, baş ağrıları ve sancılar düzelebilmektedir.

Civanperçemi çayı:

Fincan başına bir tatlı kaşığı kurutularak ufalanmış civanperçemi 10 dakika boyunca kapalı bir kapta kaynatılıp demlenmeye bırakılır. Bu çaydan bir ya da iki fincan içince terlemeye başlarsınız. Terlemeye başlayınca yeteri kadar içmişsiniz demektir.

Oturma Banyosu:

Hemoroit (basur) sıkıntısı olanlar için tavsiye edilir: İki avuç dolusundan biraz daha fazla ince kıyılmış civanperçemi bitkisi (ya da 100 gram kurutulmuş civanperçemi bitkisi), gece boyunca soğuk su içinde bekletilmelidir. Sabah olduğunda, kaynama derecesine kadar ısıtılan bu karışım süzülür ve banyo suyuna eklenir. 18.09.2017 derleme recep akıl


ÖNEMLİ NOT:

*- Civanperçemi cildinizi güneş ışınlarına daha duyarlı hale getirebilir. Bu nedenle hassas bir cildiniz varsa özellikle yaz aylarında bu bitkinin kullanımı tavsiye edilmez.

*- Düşük riskini arttıracağı için hamilelik döneminde kullanılmaması tavsiye edilir.

*- Emziren anneler için henüz bir araştırma bulunmamakla birlikte emzirme döneminde de tüketilmemesi önerilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.